Raadslid Robin De Lille roept op tot burgerzin ipv burgerlijke ongehoorzaamheid

07 Mei 2020

Raadslid Robin De Lille roept op tot burgerzin ipv burgerlijke ongehoorzaamheid

"We hebben nood aan burgerzin, in plaats van burgerlijke ongehoorzaamheid" - Robin De Lille

Actief oproepen om de maatregelen van de veiligheidsraad niet op te volgen is niet alleen onverantwoordelijk, het is ook gevaarlijk. Het creëert een slippery slope, want wat doen we als er een tweede piek komt later dit jaar en we de maatregelen terug moeten verstrengen? Zo ontneem je draagvlak bij de bevolking om de maatregelen strikt op te volgen.

Tweedeverblijvers zijn altijd welkom aan de kust, maar nu nog even niet. Tegen de stroom in oproepen om het plan van de veiligheidsraad in de wind te slaan is een kaakslag voor degenen in de zorg die nu nog steeds onze zieken verzorgen en het houdt ook risico's in voor de mensen van Middelkerke.
Let op: ik ben het er mee eens dat er perspectief moet zijn. Ik kon me zelfs vinden in het advies van de kustburgemeesters om vanaf 18 mei 2de verblijvers terug toe te laten. Maar de veiligheidsraad krijgt het laatste woord, dat werd daar toen ook zeer duidelijk gezegd.

Dat er een economisch relanceplan moet komen, dat klopt. Maar men mag niet uit het oog verliezen dat de gezondheid hier primeert. Het doet me dan ook plezier om te zien dat er nu eerst werk wordt gemaakt van een sociaal relanceplan, door sociale contacten voorzichtig terug toe te laten. Daar snakken de mensen naar. Een tweede verblijf is leuk, maar laat ons toch ook stilstaan bij de eersteverblijvers en de mensen die geen eigen stek kunnen betalen.

Denk eraan: dit virus is nog niet overwonnen. Het is nog niet weg. Er is nu gewoon terug wat marge in de ziekenhuizen om eventuele nieuwe gevallen de nodige zorgen te geven. Voorzichtigheid is nu ook nog steeds zeer belangrijk. Ik roep dan ook op tot burgerzin, in plaats van burgerlijke ongehoorzaamheid!