Verzet tegen het sluiten van de trefpunten in de deelgemeenten

04 Oktober 2019

Verzet tegen het sluiten van de trefpunten in de deelgemeenten

Het gemeentebestuur van Middelkerke heeft recent beslist dat de bibliotheekfunctie van de trefpunten in de deelgemeenten Leffinge en Westende binnenkort zal verdwijnen. Dit nieuws sloeg in als een bom bij veel mensen, niet in het minst de vele vrijwilligers. Ter compensatie breidt men de werking van de hoofdbibliotheek in Middelkerke uit en hamert men op busdiensten die er zouden komen en trefpunten waar de krant zal kunnen worden gelezen. Pleisters op een houten been, volgens Groen Middelkerke.

Raadslid Robin De Lille kwam reeds op de vorige gemeenteraad over dit onderwerp tussen. Het antwoord van schepen van Muysewinkel kon allerminst bekoren, vooral omdat op de essentie van de zaak, namelijk dat de inwoners van Leffinge en Westende hun bib verliezen, niet werd ingegaan en men de aandacht probeerde te verleggen naar de bibliotheek in Middelkerke. Laat het duidelijk zijn, ook Groen Middelkerke is voorstander om de werking in Middelkerke uit te breiden. Dat je daarom de trefpunten in de deelgemeenten moet sluiten is geen logisch gevolg maar wel een bewuste beleidskeuze, die Groen niet steunt. Leg het maar eens uit aan een jonge moeder uit Leffinge die haar kind van 8 jaar naar de bib wil sturen. Vroeger kon dat te voet of met de fiets, maar dit is nu geen optie meer. Leffinge ligt geografisch behoorlijk ver van de hoofdbibliotheek en de fietsinfrastructuur is allerminst veilig. Ook voor de scholen is dit allerminst een goede zaak.

Ook over een ander punt is Groen Middelkerke erg kritisch: Dit is een maatregel die zonder enig overleg opgelegd werd van bovenaf. Waar de burgemeester voor de verkiezingen nog de mond vol had van burgerinspraak, is hier in dit dossier niets meer van te bespeuren. Betrokken vrijwilligers en verenigingen werden ingelicht, maar aan de plannen wordt niet meer gesleuteld. De bib moet en zal gecentraliseerd worden. Dat die wijkbibliotheken ondertussen al jaren deel uitmaken van het weefsel van onze deelgemeenten wordt hier duidelijk over het hoofd gezien.